czwartek, 8 maja 2014

Kremowe lody rabarbarowe


Do przygotowania lodów potrzebujemy: 

- 300g rabarbaru 
- ok 1 filiżanki cukru
- 600ml śmietany kremówki 
- odrobinę masła
- pół szklanki czerwonego wina

Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Po ok 10 minutach dodajemy cukier, nie przestając gotować  po kolejnyc 10 minutach dodajemy wino. Całość zostawiamy na małym ogniu aż znacznie zmniejszy swoją objęstość i studzimy.

Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą rabarbarową. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co 30-60 minut mrożąc kilka godzin.





Rabarbalove Rabarbalove Domowy Wyrób

1 komentarz:

  1. Rabarbar bardzo lubię i wino też,chyba bym się nie oparła takiej kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń