niedziela, 4 maja 2014

Domowe lody czekoladowe

Lody dla wszystkich fanów czekolady - lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele!



Do przygotowania lodów potrzebujemy:

- 400 ml mleka
- cukier waniliowy
- opcjonalnie może byc też trochę prawdziwej wanilii
- 1/2 filiżanki cukru drobnego białego cukru (spokojnie można zmniejszyć ilość cukru)
- 4 żółtka
- 150 ml słodkiej kremówki 
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao



Zagotować mleko ze śmietaną, cukrem waniliowym i laską wanilii. Odstawić na bok. 

Wyłowić laskę wanilli. Mleko dodawać po woli do żółtek ubitych z cukrem. Ponownie zagotować, aż całość zacznie gęstnieć wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać roztopioną czekoladę - całość wymieszać. Zamrażać kilka godzin mieszając co ok 30-60 minut. Wyjąć z zamrażarki ok 15 minut przed podaniem.







Smaki dzieciństwa Smaki dzieciństwa Domowy Wyrób Na majówkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz